Page 1 of 1

EXT4 HDD @ USB docking station

PostPosted: Thu Dec 14, 2017 10:16 pm
by yogi
i have a startech 4x docking station attached to my 608T via USB2 and it worked fine ...
the HDDs are all NTFS format since they come from my WIN10 pc.

today for the first time i put a EXT4 format HDD into my docking station and ADM tells
me that it is not accessable ... which came as a surprise to me since the NAS itsself runs on EXT4 ...

any ideas how to access EXT4 HDDs via USB docking station?

Re: EXT4 HDD @ USB docking station

PostPosted: Fri Dec 15, 2017 10:16 am
by orion
I think you can try to login to NAS with root account (ssh session) to mount it.

Re: EXT4 HDD @ USB docking station

PostPosted: Fri Dec 15, 2017 11:51 am
by yogi
after login i am here:
root@ASUSTOR:/volume1/.@root #

since i am a linux noob, what do i have to do from there?

Re: EXT4 HDD @ USB docking station

PostPosted: Mon Dec 18, 2017 10:27 am
by orion
I thought you are familiar with Linux because you are talking about ext4. You'll need to find the ext4 block device of your USB disk.
Code: Select all
ls -al /dev/sd*

I have no ideas about your current disk configuration. The command will list all HDD partitions. If it's too many, you can un-plug USB device, execute command, then plug USB device back, execute command again. (Note: wait for several seconds). Find the biggest partition (fdisk -l or gdisk -l) (suppose your data is stored onto the biggest one).
Code: Select all
mount /dev/sdxx /mnt

Re: EXT4 HDD @ USB docking station

PostPosted: Thu Dec 21, 2017 9:51 pm
by yogi
well, not a linux noob maybe but for sure not a pro :(

after getting in touch with support i have learned that removing a volume from storage manager could mean loosing all data on that hdd,
they could not help me and recommended a professional recovery company ... :lol: :lol: :lol:

well, TestDisk was the only tools which could read the partitions on that hdd, using Ubuntu only works if the hdd was not flagged by storage manager before after clicking delete ...

all this was caused by a translation error imho, my 608T is set to german and that buttom in storage manager and the following warning popup window sounds like 'unplug' or 'remove'
a volume but not 'delete' including loosing access or even all data. this happens if your language packs were made by translation appz and not people native in that language.

after that experience i will set my nas to myarchive in NTFS ...