It is currently Sat Nov 26, 2022 9:26 pm
All times are UTC + 8 hours

AS6204T 16 Gb Timetec RAM

AS6204T 16 Gb Timetec RAM

Postby szamy1 » Mon Oct 31, 2022 11:05 pm

Hello,

FYI, I've successfully replaced the default 2 x 2 GB RAM to 2 x 8 GB without any issue in my AS6204T. I couldn't find it on the compatibility list, especially when it is about 16 GB instead of the supported maximum 8 GB, but apparently, it is working well.

I've used this from Amazon:
Timetec Compatible 8GB DDR3L 1866MHz PC3-14900 Unbuffered Non-ECC 1.35V CL13 2Rx8 Dual Rank 204 Pin SODIMM Memory RAM Module Upgrade (8GB)
https://www.amazon.ca/gp/product/B07FV2 ... UTF8&psc=1

Manufacturer ‎Timetec
Place of Business ‎San Jose, CA 95110, US
RAM ‎8 GB
Memory Type ‎DDR3L-1600 SDRAM
Voltage ‎1.35 Volts
Form Factor ‎SO-DIMM
Product Dimensions ‎15.2 x 20.83 x 1 cm; 15 Grams
ASIN ‎B07FV22GBF
szamy1
 
Posts: 11
Joined: Wed Oct 17, 2018 3:48 pm

Re: AS6204T 16 Gb Timetec RAM

Postby AS6404T user » Sat Nov 05, 2022 8:24 pm

szamy1 wrote:Hello,

FYI, I've successfully replaced the default 2 x 2 GB RAM to 2 x 8 GB without any issue in my AS6204T. I couldn't find it on the compatibility list, especially when it is about 16 GB instead of the supported maximum 8 GB, but apparently, it is working well.

I've used this from Amazon:
Timetec Compatible 8GB DDR3L 1866MHz PC3-14900 Unbuffered Non-ECC 1.35V CL13 2Rx8 Dual Rank 204 Pin SODIMM Memory RAM Module Upgrade (8GB)
https://www.amazon.ca/gp/product/B07FV2 ... UTF8&psc=1

Manufacturer ‎Timetec
Place of Business ‎San Jose, CA 95110, US
RAM ‎8 GB
Memory Type ‎DDR3L-1600 SDRAM
Voltage ‎1.35 Volts
Form Factor ‎SO-DIMM
Product Dimensions ‎15.2 x 20.83 x 1 cm; 15 Grams
ASIN ‎B07FV22GBF


I tested this on my AS6404T, but it did not work. :(

With 2 x 8 GB memory installed, the booting gets stuck with the blinking "STARTING UP SYSTEM, Please wait..." message and the little green lights on each drive never turn on (even though you can hear some clicking from the drives initially). With 2 x 4 GB the green lights turn on immediately and the booting proceeds normally.

I tested different configurations multiple times. I also tested 8 GB alone and 8 GB + 4 GB but this does not work either. OTOH, 4 GB alone works.

This was with the latest ADM (4.1.0.RLQ1). I have 2 x 10 TB HDDs in RAID 1 in drives 2 and 4 and 2 x 450 GB SSDs mounted as cache in drives 1 and 3. I also tried unmounting and removing the two cache disks, but no luck with this configuration, either.

At one point (reverting to 2 x 4 GB) it did not start up normally, but instead showed "INITIALIZING BOOT..." and "READING BOOT..." for several minutes. I feared that I had triggered a factory reset that would erase everything, but fortunately my system finally came up with everything intact, including both the latest ADM version, all installed apps, and my settings and data.
AS6404T user
 
Posts: 46
Joined: Fri Nov 08, 2019 11:30 pm

Re: AS6204T 16 Gb Timetec RAM

Postby AS6404T user » Fri Nov 25, 2022 3:44 am

Good news: after ordering 16 GB of RAM from Komputerbay that was explicitly rated as Dual Channel I got it to work in my AS6404T:

viewtopic.php?f=208&t=13505

Weird thing is that AS6204T also supports Dual-Channel memory, so why did the Timetec memory work in that case?

https://www.asustor.com/product?p_id=41
AS6404T user
 
Posts: 46
Joined: Fri Nov 08, 2019 11:30 pm

Return to [Official] For AS61XX/62XX Series

  • You cannot post new topics in this forum
    You cannot reply to topics in this forum
    You cannot edit your posts in this forum
    You cannot delete your posts in this forum
    You cannot post attachments in this forum
  • Who is online

    Users browsing this forum: No registered users and 1 guest